Σημειώσεις από τον Τύμπανο Αργιθέας


Τα Άγραφα θα παραμείνουν απάτητα από επενδυτές και εργολάβους
Σημειώσεις για τη συγκέντρωση στον Τύμπανο Αργιθέας την Κυριακή 31 Μαΐου 2020

  Σε άλλη μια μεγάλη καταστροφή προχώρησαν οι εργολάβοι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προκειμένου να κατασκευάσουν υποσταθμό στον Τύμπανο Αργιθέας (βόρεια Άγραφα). Ο υποσταθμός αυτός θα εξυπηρετήσει τις εταιρίες που προχωρούν την ισοπέδωση των κορυφών του Τύμπανου, της Καζάρμας, της Καράβας κλπ με την εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
ΔΕΗ Ανανεώσιμες και εταιρίες ενεργειακών εγκαταστάσεων χέρι-χέρι έχουν ήδη προκαλέσει πολύ μεγάλες καταστροφές στην ήδη επιβαρυμένη κορυφογραμμή του Τυμπάνου, επιχειρώντας να κατασκευάσουν όλες εκείνες τις υποδομές που θα υποδεχτούν, στο αμέσως επόμενο βήμα, με την καταστροφή των γύρω κορυφογραμμών, την εγκατάσταση των τεράστιων ανεμογεννητριών.
  Με άμεση δραστηριοποίηση των κινήσεων αντίστασης στην περιοχή της Καρδίτσας, οι καταστροφικές εργασίες στον Τύμπανο σταμάτησαν, αφού για άλλη μια φορά απείχαν κατά πολύ από κάθε τήρηση νομιμότητας και απαιτούμενων προδιαγραφών.
Παράλληλα όμως η παρουσία μας στον τόπο του οικολογικού και αντικοινωνικού αυτού εγκλήματος δεν θα μπορούσε παρά να είναι δεδομένη.
Τα καλέσματα της Ανοιχτής συνέλευσης ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα (Καρδίτσα), και του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων (Καρδίτσα), για πεζοπορία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο της καταστροφής στον Τύμπανο Αργιθέας, είχαν πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση.
  Πάνω από 200 άνθρωποι, από την περιοχή των γύρω χωριών, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, αλλά και από πόλεις όπως η Λάρισα και ο Βόλος, βρέθηκαν στο βουνό και διαδήλωσαν πως τα βουνά δεν είναι μόνα τους. Παράλληλα, και άλλες αυτόνομες συλλογικότητες στήριξαν αυτήν την κινητοποίηση. Το παρών έδωσαν επίσης η Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων και η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών.
  Η καταστροφή που έχει προκληθεί από τα εκσκαφικά μηχανήματα για την κατασκευή υποσταθμού ρεύματος και αιολικού εργοστασίου είναι πραγματικά ήδη πολύ μεγάλη, ουσιαστικά ανυπολόγιστη.
  Βρεθήκαμε πάνω στο ξεκοιλιασμένο βουνό, προσπαθώντας να ισορροπήσουμε πάνω στις αμέτρητες τεράστιες σκληρές πέτρες που βγήκαν από τα έγκατά του με βία, μόνο και μόνο για να ισοπεδωθούν για χάρη του κέρδους των εργολάβων και διαχειριστών της «ενεργειακής πολιτικής», είτε αυτοί λέγονται «επενδυτές» είτε λέγονται «δημόσιοι λειτουργοί». Η πολυάριθμη συγκέντρωση και πεζοπορία στον Τύμπανο, παρά τη βροχή και τον ορεινό παγωμένο άνεμο, ένωσε ακόμα περισσότερο τις φωνές μας, δυνάμωσε ακόμα πιο πολύ την ένταση της αντίστασης απέναντι στην καταστροφή των Αγράφων, θωράκισε πληρέστερα την περιοχή απέναντι σε κάθε τοπικό συνεργάτη των εταιριών που για κάποιες πενταροδεκάρες συναυτουργεί στη λεηλασία του ίδιου του του τόπου.
  Παράλληλα, την ίδια μέρα, σε πολλές άλλες γωνιές τη χώρας, από τις Κυκλάδες και την Αιτωλοακαρνανία έως τα Καλύβια Αττικής και την Εύβοια, εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στα βουνά τους για να τα υπερασπιστούν από τη μετατροπή τους σε βιομηχανικά αιολικά εργοστάσια.
Αυτός ο άνεμος αντίστασης σε όλη τη χώρα κατά της ισοπέδωσής της για χάρη των ενεργειακών εργοστασιαρχών είναι ο άνεμος που θα γκρεμίσει κάθε αντιοικολογική και αντικοινωνική «ενεργειακή πολιτική».
  Στον Τύμπανο, λίγα μέτρα από τις ξεκοιλιασμένες κορυφογραμμές και τα εκσκαφικά μηχανήματα, πραγματοποιήθηκε μια ανοιχτή συζήτηση με μεγάλη αξία για το άμεσο μέλλον αυτού του αγώνα. Σε αυτή τη συζήτηση, αναφέρθηκε και η πρόταση της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών προς όλες τις κινήσεις αντίστασης και τις συλλογικότητες για τη διοργάνωσης μιας μεγάλης συγκέντρωσης στη Νιάλα, την Κυριακή 5 Ιούλη. Νεότερα για αυτό το θέμα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες, αφού το συζητήσουν όλες οι συλλογικότητες.
  Οι κορυφογραμμές δεν ανήκουν σε κανέναν. Αποτελούν φυσική κληρονομιά όλων μας και καταφύγια άγριας ζωής. Δε θα επιτρέψουμε την εκμετάλλευσή τους από κανέναν, σας το υποσχόμαστε.

Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων
01 Ιουνίου 2020 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s