Οίτη 24 Μάη

Φωτογραφία από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ!

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

– ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2020

Πάθενα – Αετός – Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο-Πάθενα

(Συνάντηση στο διάσελο της Πάθενας ώρα 11 το πρωί*)

Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Λαμίας και Άμφισσας, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους και τον Σύλλογο Δρομέων Φθιώτιδας «ΤΡΑΧΙΝΑ», διοργανώνουμε την Πορεία Αλληλεγγύης στην Οίτη, την Κυριακή 24 Μαΐου, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση των πέντε αιολικών σταθμών στο βουνό, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης ενάντια στην εξάπλωση του COVID-19.

Να θυμίσουμε ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση πέντε συνολικά αιολικών σταθμών 37 ανεμογεννητριών, 120μ ύψος η κάθε μια, σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μ. Η αίτηση που αφορά στη θέση «Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο» με 15 ανεμογεννήτριες, έχει πάρει την έγκριση άδειας παραγωγής και τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και είναι στη φάση της έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.Οι άλλες τέσσερις αιτήσεις, που αναφέρονται στις θέσεις Πύργος, Ξεροβούνι (2) και Μακρυράχη, με συνολικά 22 ανεμογεννήτριες, είναι στη φάση της αξιολόγησης των αιτήσεων παραγωγής.

Πρόκειται για την Οίτη του Εθνικού Δρυμού, Προστατευόμενη Περιοχή NATURA, με την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, το βουνό των λουλουδιών, της Βερόνικας της Οίτης, του αγριόγιδου, του χρυσαετού, του δρυοκολάπτη. Είναι η Οίτη, το βουνό με τα περισσότερα και τα ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, το βουνό με τις ιαματικές πηγές, το βουνό με τα πλούσια νερά και τον Γοργοπόταμο, το βουνό της Εθνικής Αντίστασης, του μυθικού Ηρακλή και της Πυράς του Ηρακλέους, το βουνό που ο καθένας μπορεί να απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, στις δεκάδες πεζοπορικές του διαδρομές, σε μια απόσταση δύο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό και στη σιδηροδρομική γραμμή. Η Οίτη, που οι άνθρωποί της σήμερα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια ήπια βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη, αυτή την ανάπτυξη που με περίσσιο τρόπο δείχνει η πορεία της Παύλιανης. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους, αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.

Με αίσθημα ευθύνης καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας, περιβαλλοντικούς φορείς και ορειβατικούς συλλόγους, να συμμετάσχουν στην ΠΟΡΕΙΑ Αλληλεγγύης για την Οίτη. Είναι χρέος ΟΛΩΝ μας να προστατεύσουμε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία απείρου φυσικού κάλλους της χώρας μας, τον μόνο Εθνικό Δρυμό από τους δέκα της χώρας μας που απειλείται σήμερα από την εγκατάσταση και τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, αλλά και από τα συνοδά έργα.

Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να ακυρώσουν τις αιτήσεις και να μην προχωρήσουν σ’ αυτό το έγκλημα. Δεν φτάνουν οι γενικές διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και για την κλιματική αλλαγή. Εκτιμάμε ότι το αποτέλεσμα των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σ’ αυτά τα υψόμετρα (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κλπ) είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας».

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

1.       ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

2.       ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΜΙΑΣ

3.       ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

4.       ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

5.       ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ «ΤΡΑΧΙΝΑ»

*Στο διάσελο της Πάθενας φτάνουμε πεζοπορικά μέσω Καστανιάς, ή με αυτοκίνητο ακολουθώντας στην αρχή τον ασφαλτόδρομο που ενώνει τα χωριά Καστανιά και Νεοχώρι.

Η απόσταση είναι περίπου μια ώρα από τη Λαμία με ΙΧ, και ακολουθούμε τη διαδρομή: Λαμία – Λουτρά Υπάτης – Υπάτη – Μονή Αγάθωνος – Λυχνό – Καστανιά – Πάθενα – Νεοχώρι. Είναι ασφάλτινη διαδρομή.

“Θα ξεκινήσουμε στις 11 από τη Πάθενα (υψ 1442μ), ακολουθώντας τη διαδρομή του Μαραθώνιου της Οίτης «ΗΡΑΚΛΗΣ» [https://herculesmarathon.gr/diadromes-hercules/hercules-mountain-marathon] και θα περπατήσουμε για να δούμε από κοντά τις θέσεις, που μεθοδεύεται να εγκαταστήσουν τις 15 ανεμογεννήτριες του πρώτου αιολικού σταθμού «ΤΟΥΡΛΑ – ΒΛΙΤΟΤΣΟΥΜΑΡΟ», για να δούμε από κοντά τι πρόκειται να γίνει και να εκτιμήσουμε την καταστροφή που θα γίνει από τα συνοδά έργα και τους δρόμους, από όπου θα περάσουν και τα μεγαθήρια των α/γ.
Θα κινηθούμε σε υψόμετρο από 1442μ που είναι η Πάθενα, θα ανέβουμε στην κορυφή Τούρλα(1.779μ) με στόχο την κορυφή Βλιτοτσούμαρο (1903 μ). Θα έχουμε μπροστά μας την κορυφή της Οίτης ΠΥΡΓΟΣ (2.152μ) και την ΑΛΥΚΑΙΝΑ (2.052μ).

Η απόσταση είναι περίπου πέντε χιλ, άρα δέκα χιλ πήγαινε – έλα, περίπου 5 ώρες να υπολογίζουμε, μπορεί όμως κανείς να κάνει και λιγότερο, αφού επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή.

Είναι ομαλό τοπίο, για όλες τις ηλικίες, χρειάζεται μόνο να έχουμε ορειβατική/πεζοπορική υποδομή, δηλαδή κατάλληλα παπούτσια, μακρύ μανίκι και μακρύ παντελόνι, καπέλο και αντιηλιακή, σακίδιο πλάτης με νερό και πρόχειρο φαγητό. Όποιος έχει, ας πάρει και μπατόν. Ελπίζουμε να έχουμε καλό καιρό.”

Carpooling για μετάβαση στην Οίτη: https://www.groupcarpool.com/t/7i08ue

Fb event: https://www.facebook.com/events/771555093248977/

Περισσότερα για την Οίτη: https://windwatchgreece.wordpress.com/2019/11/19/%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%bf%ce%af%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%ac/

Advertisement

One thought on “Οίτη 24 Μάη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s